AI-teknologi i domstolene: Skal skjebnen vår avgjøres av maskiner?

AI-teknologi i domstolene: Skal skjebnen vår avgjøres av maskiner?

Se for deg at du har blitt arrestert for å ha kjørt i beruset tilstand med 1,5 promille, og med anvendelse av en robot-dommer og kunstig intelligens skal dette avgjøre skjebnen din. 

Digitalisering og AI-teknologi har for lengst nådd de norske domstolene. I 2023 har de norske domstolene et mål om å være papirløse, med hensikt å effektivisere behandling av straffesaker.

Men hvordan kan kunstig intelligens påvirke de norske domstolene fremover? En robot-dommer, eller robot-assistent kan tenkes å bli brukt i fremtiden. Gjennom læring fra tidligere avgjørelser, lignende konflikter og saker kan robot-dommeren fatte en beslutning om du er skyldig eller uskyldig. Straffeutmålingen kan avgjøres på samme måte, ved at robot-dommeren samler inn data fra tidligere straffesaker tilnærmet som denne. Skremmende? 

Idéen kan tenkes å ha røtter i James Surowieckis bok «The wisdom of Crowds», hvor prinsippet er at den kombinerte innsikten mange mennesker har til sammen, vil gi kunnskap som er nær sannheten om problemet. I dette tilfellet vil det si at all den dataen roboten samler inn fra tidligere saker, vil kunne være mer nærliggende sannheten, enn om en dommer skulle fattet en beslutning.

Nedenfor er et klipp fra en TED-talk hvor det diskuteres fordeler og ulemper ved robot-dommere. Et forslag som legges frem er at den tiltalte kan velge mellom en robot-dommer og en vanlig dommer. 

Dette bringer oss tilbake til innledningen av innlegget. Ville du A: valgt å få avgjort straffen om kjøring i beruset tilstand ved bruk av kunstig intelligens og «Robot-dommer». Eller B: Avgjort straffen på vanlig vis.

 

Kommenter gjerne nedenfor i kommentarfeltet hva du ville valgt.

Ønsker du å vite mer om tiltak de norske domstolene diskuterer ift. kunstig intelligens? Klikk her

Dette innlegget har 2 kommenta

  1. Spennende. Jeg ønsker ikke å bli bura på livsstid av en robot. Men det er min mening.

    M.E

  2. Spennende innlegg! Takk

Legg igjen en kommentar

Lukk meny