Hvorfor din bedrift bør engasjere seg i et digitalt økosystem

Hvorfor din bedrift bør engasjere seg i et digitalt økosystem

Den digitale utviklingen og stadig ny bruk av teknologi gjør at bedrifter må kunne følge utviklingen raskere og raskere. Vi er ikke lenger fordelt i hver vår silo som bedrifter, forbrukere og ting, men deler alle snart samme digitale økosystem. 79% av de beste organisasjonene deltar i et digitalt økosystem, som er noe å tenke på.

Hva er et digtialt økosystem?

Du har kanskje allerede sett hvordan et digitalt økosystem fungerer (eller ikke fungerer) i den nye reklamevideoen til Rema 1000, sett fra forbrukeren sitt perspektiv. Skal vi gå i dybden av hvordan et digitalt økosystem fungerer kan det defineres som en gruppe aktører som deler standardiserte digitale plattformer for å oppnå et gjensidig fordelaktig mål. Dette muliggjør at du kan samhandle med både kunder, partnere og konkurrenter. 

Amazon har nå etablert seg i Norge med sin skytjeneste-bedrift, og aktører som Finn og Komplett sikter seg inn til å lage markedsplasser hvor brukeren ikke lenger trenger å forlate økosystemene deres. Et scenario vil være at de største blir større, og mindre aktører må kjøpe butikkplass inne på deres plattform.N edenfor er en video laget av pwc som forklarer kort om det digitale økosystemet og hvordan «alle» bedrifter går mot å bli teknologiselskaper:

Et annet eksempel på et digitalt økosystem er Danske Bank. Ved å utvikle en nettportal som kombinerer kundedata med boligkjøp, kan de gi estimater av skatter, strøm og andre variabler forbundet med boligkjøpet. I tillegg tillot de tredjeparter som meglere og andre tjenesteleverandører å delta i dette økosystemet. Dette blir nesten som en total «boligkjøpspakke», og gjør at ikke brukeren trenger å forlate økosystemet. For å trekke et eksempel til den fysiske verdenen kan dette være som et kjøpesenter- du kan kjøpe alt du behøver. 

Hvordan delta?

I et tidligere innleggskrev jeg om IoT, og om hvordan IKEA sine smart-hjem produkter er kompatible med de digitale økosystemene til Apple, Amazon og Google. Dette er et eksempel på en tredjepart som får utbytte av å delta i et digitalt økosystem, og samtidig gir det tredjeparten en plattform for å tenke innovativt. Med dette trenger nødvendigvis ikke bedriften din være en utvikler av en slik plattform, men finne muligheter for å delta i slike digitale økosystemer som en tredjepart. Derfor er det lurt å kartlegge potensielle samarbeidspartnere, og et utgangspunkt kan være er å finne bedrifter som utvikler tjenester i tråd med det du leverer. 

 

Har du noen innspill? Kommenter gjerne!

Legg igjen en kommentar

Lukk meny