OKR – et styresett for en velykket bedrift

OKR – et styresett for en velykket bedrift

OKR, eller “Objective Key Results” er for tiden det mest populære rammeverket for målsetning innad i bedrifter. Det kan sees på som et rammeverk for måloppnåelse , og formålet  er å kunne knytte bedriften, team og personell til målbare resultater. John Doerr (tidligere ansatt i Intel) implementerte dette i Google, og tok de fra 30 til 90.000 ansatte.

To typer mål – delmål og langsiktige

Målene deles enkelt opp i to typer mål – 1. Objective og 2. Key results. Objectives er dine langsiktige mål, mens key results kan sees på som delmål for å nå dine objectives. I en gjesteforelesning av Bookis-gründer Lasse Brurok forklarte han viktigheten av OKR, og at de langsiktige målene du setter deg skal være BHAG – «Big hairy audacious goals». De skal føles ukomfortable å sette, og være noe man skal strekke seg langt mot å nå. Sammenlign det med et fotballag som setter seg som mål å vinne Champions League – den gjeveste turneringen i sporten.

Key results du setter må være målbare

Det er essensielt at delmålene (key results) du setter er målbare, og Lasse Brurok forklarte at målene må kunne knyttes opp til noe kvantitativ- det vil si at de må knyttes til tall. Marissa Mayer, tidligere visepresident for Google søkeprogrammer og brukeropplevelse underbygger dette: «Its not a key result unless it has a number». Hvert key result burde ha en oppdatert prosessindikator hvor man kan følge progresjonen av målet. Dette kan du oppdatere med et rangeringssystem fra 1-10 om hvor reelt det er å kunne nå delmålene. OKR blir ofte satt månedlig eller kvartalsvis, og hvis teamet oppdager etter uke 3 at et key result er på 3/10 kan ansvarlig for oppfølgning se dette og løse eventuelle problemer som kan ha oppstått. En annen faktor kan være at målene kan være for krevende, eller for enkle, noe som kan tilpasses fort ved å se til denne prosessindikatoren. Her kan du se et bilde hentet fra Google sin guide for OKR – et såkalt OKR scorecard hvor man fyller inn sine Objective og key results:

Ole Gunnar Solskjær og OKR

Du trenger ikke være en fotballhooligan for å henge med på resonnementet mitt, kanskje bare et snev at patriotisme og følge den røde tråden. Solskjær var en av de mest effektive målscorerne i sin spillerkarriere, og før han ble hentet inn som trener var verdens beste klubb i en turbulent situasjon. For Solskjær, kan et objective og key results se slik ut:

 • Sportslig direktør

Objective: Innhent 10% større utbytte for eierne innen 2019

KR1: Hent inn Solskjær som manager

KR 2: Selg 3 spillere fra A-lagstroppen i neste overgangsvindu

KR3: Hent inn to toppspillere som genererer 10% økning i draktsalg

 

Solskjær sine mål kan du se er i tråd med direktøren sitt objective:

 • Hovedtrener Ole Gunnar Solskjær:

Objective:Plasser topp 4 innen sesongslutt for å kvalifisere til Champions league

KR1: Få possession av ball opp 20% i snitt

KR2: Spill en mer offensiv fotball som resulterer i økning i sjanseskapning på 15% i snitt

Videre gis det OKR til forsvar, midtbane og angrepstrenere – alle med sine egne mål som er i tråd med klubbens visjon, og dette fører til at alle drar i samme retning.

Hvorfor du bør implementere OKR

 1. Du opprettholder bedriftens visjon i alle ledd
 2. Målene som settes er klare for alle, og får en rolle
 3. Mål knyttet opp til kvantitative data kan måles og man får en større oversikt over progresjonen
 4. Alle har en komplett oversikt over hvordan de ligger an i forhold til målene

Hvor du kan lese mer om OKR

Ønsker du å se den første presentasjonen laget av John Doer selv? Eller lese mer om OKR? Besøk Karl Phillip på LinkedIN her

Ønsker du å gå dypere inn i hva OKR er? Google har en guide for OKR, hvor det også er lagt ved en video som bryter ned de viktigste elementene i John Doers presentasjon nevt ovenfor. Du finner guiden her

 

Har du noen innspill eller spørsmål? Kommenter gjerne nedenfor!

Dette innlegget har 10 kommenta

 1. Hallo Kasper!

  Effektivt å få ut dette allerede i dag! Imponerende at du har så god forståelse for OKR allerede nå, og jeg liker fotball eksemplet ditt!

  Viktig å ha fakta i orden: Andrew Grove (ble kalt Andy) var mannen som innførte dette i Intel, hvor John Doerr jobbet i flere år. Når han senere ble VC i kleiner perkins, investerte han i Google på vegne av de. Da er det riktig som du sier at han presenterte OKR for Larry Page, Sergey Brin og co.

  Videre er sitatet ditt fra Marissa Mayer 🙂

  Druus or Loose!

  Hilsen Lasse

  1. Hei Lasse,
   Innlegget er nå korrigert:) Tusen takk for feedback, det setter jeg stor pris på!
   /Kasper

 2. Utrolig spennende å lese hvor godt du har forstått deg på OKR. Dette tas med videre som inspirasjon på eget nettsted.
  Digger også hvordan du viser at du lett kan koble det til fotball, det viser hvor fleksibelt OKR er!

 3. Herlig skrevet Kasper!

 4. Leste innlegget ditt i timen i dag og synes innlegget har en veldig fin oversikt, med passe lange avsnitt. Du har veldig gode eksempler som gjør det lett å forstå stoffet. Synes også det er gode og informative underoverskrifter. Kult at gjesteforeleser ble nevnt og også kommenterte tilbake!

Legg igjen en kommentar

Lukk meny